2019. gada 14. februārī Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā viesojās Korejas Republikas vēstniecības Latvijā vadītājs Songdžins Hans (Seong-Jing Han).

LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere un Starpkultūru dialoga centra vadītāja Linda Eltermane iepazīstināja vēstnieku ar Starpkultūru dialoga centra darbību – Ukrainas, Gruzijas, Uzbekistānas, Azerbaidžānas un Baltkrievijas informācijas centriem, kā arī Austrijas bibliotēku un Šveices lasītavu.

Direktore Venta Kocere iepazīstināja Korejas vēstnieku ar bibliotēkas seno vēsturi un izdevumiem latviešu valodā par Koreju no LU Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkas krājuma. Vēstniecības vadītājs bija pārsteigts par 1899. gadā Jelgavā izdoto Aleksandra Vintera ceļojuma aprakstu “Kāds vārds par dzīvi un ļaudīm Korejā” un par daudzajiem korejiešu pasaku izdevumiem, kā arī par Matīsa Siliņa sastādīto “Mandžūrijas-Korejas karalauku speciālkarti” (1904).

Vēstnieks apskatīja arī izstādi “Latviešu žurnāli 100 gados” un novērtēja darbu, kas tiek veikts, lai šie materiāli tiktu atbilstoši saglabāti un būtu pieejami sabiedrībai.

Rokrakstu un reto grāmatu nodaļas vadītāja Aija Taimiņa iepazīstināja vēstnieku ar vissenākajiem izdevumiem, kas glabājas bibliotēkas krājumā. Vēstnieks ar interesi aplūkoja cauri gadsimtiem saglabātos dārgumus un norādīja, ka bibliotēka var lepoties ar tik vērtīgu kolekciju sākot no 13. gadsimta. Viņš atzina, ka J.K. Broces (1742-1823) atstātajam mantojumam ir milzīga kultūrvēsturiska vērtība.

LU pašlaik ir sadarbības līgumi ar astoņām Dienvidkorejas augstskolām, un arvien vairāk Latvijas studentu izvēlas mācīties korejiešu valodu un darīt to Dienvidkorejas augstskolās, kā arī katru gadu pieaug arī Korejas Republikas studentu skaits LU. “Ir svarīgi saglabāt un attīstīt sadarbību starp mūsu valstīm zinātnes, izglītības un kultūras jomā,” secināja Korejas Republikas vēstniecības Latvijā vadītājs Songdžins Hans.

Dalīties