2019. gada 19. jūnijā Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskajā bibliotēkā viesojās delegācija no Azerbaidžānas izglītības pārvaldības institūcijām. LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere un Starpkultūru dialoga centra vadītāja Linda Eltermane iepazīstināja viesus ar Azerbaidžānas Informācijas centru un apsprieda sadarbības iespējas zinātnes, izglītības un kultūras jomā.

Delegācijas vizīti Latvijā organizē Valsts izglītības attīstības aģentūra, un tās mērķis ir iepazīties ar mūžizglītības iespējām Latvijā, kā arī apmeklēt izglītības un kultūras iestādes. Delegācijas sastāvā bija Azerbaidžānas Republikas Izglītības institūta direktora vietnieks Anars Nagijevs, Azerbaidžānas Valsts Pedagoģijas koledžas direktors Izrails Izgandarovs, Akreditācijas un pielīdzināšanas biroja Informācijas nodaļas vadītājs Narimans Garamanli un Valsts profesionālās izglītības aģentūras, Nodarbinātības un sociālās aizsardzības ministrijas, Eiropas Savienības projekta “Atbalsts valsts kvalitātes sistēmas ieviešanai Azerbaidžānā” un konsultāciju uzņēmuma “SEFT Consulting” pārstāvji un projekta eksperte Aleksandra Joma.
Vizītes laikā LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere iepazīstināja viesus ar LU AB bibliotēkas (dibināta 1524. gadā) notikumiem bagāto vēsturi un vērtīgajiem krājumiem. Viņa pastāstīja arī par izstādi “Azerbaidžāna-Latvija: kultūrvēsturiskais dialogs”, kuru Akadēmiskā bibliotēka 2009. gadā organizēja Rīgā, bet 2011. gadā – Baku Valsts universitātē, kur vienlaicīgi tika noslēgts sadarbības līgums starp LU un Baku Valsts universitāti. 
Starpkultūru dialoga centra vadītāja Linda Eltermane delegācijas pārstāvjiem pastāstīja par centra darbības mērķiem un virzieniem. Viesi atzinīgi novērtēja faktu, ka kopš pagājušā gada Azerbaidžānas Informācijas centrā regulāri notiek bezmaksas azerbaidžāņu valodas kursi. Tikšanās laikā tika pārrunātas kopīgo projektu iespējas zinātnes, izglītības un kultūras jomā, Azerbaidžānas studentu piesaistes un veiksmīgas integrācijas iespējas.
Viesi iepazinās ar Azerbaidžānas informācijas centra literatūras krājumu, kurā ir jau ir vairāk nekā 800 vienību. Īpašu interesi viņos izraisīja Romāna Alijeva grāmata latviešu valodā “Azerbaidžānas vēstures līkumainie ceļi” – faktoloģiski bagāts pētījums, kuru papildina plašs un krāsains vizuālais materiāls, kas saistīts ar Azerbaidžānas vēsturi. Otra grāmata, kura raisīja viesos interesi bija Ulda Bērziņa latviešu valodā tulkotā “Mana vectēva Korkuda grāmata” – rakstu piemineklis, kurā sakopotas oguzcilšu teikas. 
 

Dalīties