2019. gada 29. aprīlī Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskajā bibliotēkā notika šveiciešu rakstnieka, bijušā ilggadīgā Šveices Nacionālās Padomes deputāta un uzņēmēja Fransuā Lēba (Françua Loeb) autorlasījums un tam veltītā diskusija.

Pasākumu organizēja  LU Akadēmiskās bibliotēkas Šveices lasītava Rīgā ar  Šveices Konfederācijas vēstniecības Latvijā, LU Humanitāro zinātņu fakultātes Ģermānistikas nodaļas,  kā arī Šveices biedrības Baltijā Goda prezidenta Ērika J. Grūbela (Erich J. Grübel) atbalstu.
Klātesošos sveica Šveices Konfederācijas Misijas vadītāja vietnieks Latvijā Aldo de Luka (Aldo de Luca), LU Humanitāro zinātņu fakultātes Ģermānistikas nodaļas  profesore, Austrijas bibliotēkas un Šveices lasītavas zinātniskā konsultante Tatjana  Kuharenoka, Šveiciešu biedrības Baltijā prezidents Hanss Pēteris Pletšers (Hans Peter Pletscher). Diskusiju vadīja LU Akadēmiskās bibliotēkas Austrijas bibliotēkas un Šveices lasītavas vadītāja Ņina Kočetkova. Par muzikālo priekšnesumu gādāja pazīstamais latviešu vijolnieks Reinis Galenieks. 
Šveiciešu rakstnieks, politiķis un uzņēmējs Fransuā Lēbs lasīja fragmentus so savām jaunākām grāmatām  “ Zeitweichen” un “Buchhandlung zum goldenen Buchstaben”, kā arī dalījās ar savām atmiņām par izcilo šveiciešu rakstnieku un savu draugu Frīdrihu Dīrenmatu.
“Es vēlos dalīties savās domās, savās asociācijās ar katru lasītāju. Esmu pārliecināts, ka katram cilvēkam ir daudz ko teikt savam līdzcilvēkam. Katra būtne pārstāv sevis pašas Visumu. Ar saviem spožajiem gaismas stariem  un melnajiem caurumiem. Prieku un skumjām. Komētas, kuru ceļš  ved caur mūsu dvēselēm. Planētas, kuras kustās ap Sauli. Jūtas veido teikumus.  Pārvēršas lappusēs. Es rakstu, lai sazinātos,” stāstīja Fransuā Lēbs.
Fransuā Lēba lasījumu vakars raisīja lielu publikas interesi un pagāja burvīgā gaisotnē. Lasītāji aplaudēja pēc katra fragmenta. Reiņa Galenieka muzikālais priekšnesums bija krāšņš papildinājums interesantajam literārajam vakaram, bet lasītāju sarunas ar rakstnieku vēl ilgi turpinājās pēc pasākuma oficiālās daļas. 

Jau atrazdamies Šveicē, Fransuā Lēbs uzrakstīja savā vēstulē: “Ļoti pateicos. Šis perfekti organizētais vakars paliks manās labākajās atmiņās.  Īpāšs  paldies par Jūsu tik labi sagatavotu diskusiju! MERCI! Sirsnīgi - Jūsu Fransuā Lēbs.”
 

Dalīties