Sākot ar 2018. gada novembri Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskās bibliotēkas Starpkultūru dialoga centra darbības ietvaros Azerbaidžānas Informācijas centrā notiek regulāras azerbaidžāņu valodas nodarbības.  


Ideja par azerbaidžāņu valodas nodarbībām LU studentiem un visiem interesentiem radās līdz ar Azerbaidžānas Informācijas centra atklāšanu 2017. gada vasarā. 2018. gada novembrī ar Azerbaidžānas Republikas vēstniecības Latvijā atbalstu notika pirmā azerbaidžāņu valodas nodarbība, kura pulcēja gan latviešus, gan vietējos azerbaidžāņus, gan arī citu mazākumtautību pārstāvjus. 
Kopš novembra ir pagājis vairāk nekā pusgads, un tagad jau var droši apgalvot, ka aizsāktais projekts ir veiksmīgs – divas reizes nedēļā Azerbaidžānas Informācijas centrs pulcē interesentu grupu, kura vēlas apgūt azerbaidžāņu valodu un iepazīties ar šīs valsts kultūru.
“Es biju patīkami pārsteigta, redzot tik lielu atsaucību un interesi par manas dzimtenes valodu un kultūru,” stāsta pasniedzēja Gunaja Alijeva. “Daudziem studentiem nebija priekšzināšanu par Azerbaidžānu un azerbaidžāņu valodu, un no sākuma viņi jutās apjukuši, taču tagad viņi var droši doties uz Azerbaidžānu – viņi ir apguvuši valodas pamatus.”
Azerbaidžānas Republikas vēstnieks Latvijā Dživanširs Ahundovs pirmajā nodarbībā norādīja: “Mēs ļoti vēlamies, lai arvien vairāk Latvijas iedzīvotāju iepazīst Azerbaidžānas bagātīgo kultūru, bet uz doto brīdi, diemžēl, tikai daži azerbaidžāņu literārie darbi ir tulkoti latviešu valodā. Tāpēc mēs ceram, ka azerbaidžāņu valodas nodarbības LU Akadēmiskajā bibliotēkā ne tikai iepazīstinās latviešus ar mūsu valsts kultūru, bet arī izaudzinās jaunu tulkotāju paaudzi, kuri spēs tulkot azerbaidžāņu literāros darbus latviešu valodā un latviešu daiļdarbus - azerbaidžāņu valodā.” Vēstnieks piebilda, ka zinot azerbaidžāņu valodu, studenti kļūs konkurētspējīgāki darba tirgū, jo šī valoda nav tik izplatīta Latvijā, un viņi varēs turpināt apgūt arī turku valodu, kas ir radniecīga azerbaidžāņu valodai.
Tiek plānots, ka arī nākamajā studiju semestrī LU AB Azerbaidžānas Informācijas centrā notiks regulāras azerbaidžāņu valodas nodarbības, kuras papildinās atsevišķas nodarbības par Azerbaidžānas kultūru. Apmeklēt nodarbības varēs gan interesenti bez priekšzināšanām, gan tie, kuriem jau ir valodas bāze, jo ir plānotas vairākas nodarbību grupas. Informācija par nodarbību sākuma datumu un laikiem tiks publicēta LU Akadēmiskās bibliotēkas mājaslapā un Facebook lapā.
 

Dalīties