2019. gada 2. augustā Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā (LU AB) notika Eiropas Starptautiskās izstādes “Rēriha pakts - miers caur kultūru" atklāšana. Izstāde norisinās Rērihu Starptautiskā centra starptautiskā kultūras un apgaismības izstādes projekta “Rēriha pakts. Vēsture un mūsdienīgums” ietvaros.

Izstādi atklāja LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere, kura savā uzrunā atzīmēja N. Rēriha lielo nozīmi Latvijas un Rīgas kultūras vēsturē, uzsvēra Rēriha pakta lomu pasaules kultūras attīstībā un izstādes atklāšanas nozīmi Rīgas kultūras dzīvē. Venta Kocere norādīja arī uz veiksmīgo ilggadēju sadarbību starp LU AB un Starptautisko Rēriha Centra Latvijas nodaļu.
Sveicot klātesošos viesus, Starptautiskās Rēriha Centra Latvijas nodaļas priekšsēdētāja Marianna Ozoliņa norādīja, ka izstādes atklāšana ir veltīta Nikolaja Rēriha 145. dzimšanas gadadienai. Viņa pastāstīja, ka ekspozīcija “Rēriha pakts - miers caur kultūru” jau tika izstādīta 18 pasaules valstīs un vairāk nekā 150 Krievijas pilsētās. M. Ozoliņa ar prieku akcentēja, ka izstāde tiek atklāta Latvijā - valstī, ar kuru Rērihus vienoja ne tikai ilggadēja draudzība, bet arī fakts, ka latviešu zeme bija Nikolaja Rēriha senču dzimtene, kas ilgstoši dzīvoja Kurzemes novadā.
Ar sirsnīgiem sveicieniem uzstājās Eiropas Asociācijas Starptautiskā N.Rēriha Centra-Muzeja atbalstam “EURASSIM” un Vācijas Rēriha biedrības priekšsēdētāja Galina Šnaidere, kura atzīmēja Rīgas izstādes lielo nozīmi Rērihu Starptautiskā centra starptautiskā kultūras un apgaismības izstādes projekta “Rēriha pakts. Vēsture un mūsdienīgums” realizēšanā.
Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis Guntis Gailītis, kurš ir Viseiropas federācijas Eiropas kultūras mantojuma un dabiskās vides veicināšanai un aizsardzībai “Europa Nostra” individuālais loceklis, aizrautīgi, balstoties uz Rēriha filozofiju, pastāstīja viesiem par federācijas uzdevumiem, kuri saskan ar Nikolaja Rēriha un viņa Pakta mērķiem.
Klātesošos uzrunāja arī Rērihu dzimtas pārstāve – LU profesore Aīda Krūze, kura šogad, savas jubilejas gadā, izdevusi grāmatu “Cauri gadsimtiem: Rērihu un Mierkalnu dzimtas”.
Izstādes atklāšanas svētku noslēgumā uzstājās vācu komponists un mūziķis Andreas Vits, kurš iedvesmojies no Rēriha harmoniskajām gleznām un radījis skaņdarbus ģitārai. 
Kā vispārinājums tam, ko minēja runātāji izstādes atklāšanā, un kā vizuāls apstiprinājums pasaules kultūras, kas tiek nepārtraukti iznīcināta, traģiskajam liktenim tika demonstrēta Rērihu Starptautiskā centra dokumentālā filma "Miers caur kultūru".
Izstāde ir apskatāma LU AB zālē līdz 2019. gada 30. augustam.
Izstādi organizēja LU Akadēmiskā bibliotēka sadarbībā ar Starptautisko Rēriha Centra Latvijas nodaļu, bet līdzorganizatori bija Eiropas Asociācijas Starptautiskā N. Rēriha Centra-Muzeja atbalstam “EURASSIM”, Vācijas Rēriha biedrība, Igaunijas Rēriha biedrība, Rēriha Pakta un Miera Karoga Igaunijas komiteja un Austrijas Rēriha biedrība – Rēriha Pakta nacionālā komiteja.
 

Dalīties