2019. gada 24. septembrī plkst. 16.00 Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā (Rīgā, Rūpniecības ielā 10) sadarbībā ar Satrptautisko rakstnieku asociāciju notiks ungāru dzejnieka, publicista un zinātnieka Ģerģa Mandiča (György Mandics) radošais vakars, kurā piedalīsies arī poļu literatūrzinātniece, filoloģijas doktore Gizela Čistai (Gisella Chistai).

Ģerģs Mandičs dzimis 1943. gadā Timišoarā, Rumānijā. Absolvējis Timišoaras Universitātes Fizikas un matemātikas fakultāti un Bukarestes Politisko zinātņu akadēmiju. Pasniedzis matemātiku, strādājis par redaktoru un žurnālistu. Ģ. Mandiča literārās darbības aizsākums meklējams 1989. gadā, kad viņš publicēja trīs dzejas krājumus.

Ģ. Mandiča dzejai raksturīga sarežģīta forma un valoda, jaunās tēlainības meklējumi, daudzās atsauces uz matemātiku, vēsturi, antīko mitoloģiju un austrumu reliģijām, kā arī lirika, kas skar sirdi un dvēseli. Daudzi dzejoļi tēlaini apraksta ungāru minoritātes pārstāvju dzīvi sociālistiskajā Rumānijā, kurus apspieda Nikolaje Čaušesku režīms.

Ungāru rakstnieks ir vairāk nekā 100 grāmatu autors ungāru, rumāņu, angļu un vācu valodās. Ģ. Mandičs brīvi lasa 18 valodās.

Viesis ir Ungārijas Mākslas akadēmijas un Ungārijas Rakstnieku savienības loceklis, literāro prēmiju laureāts, viņš aktīvi iesaistās Ungārijas literārajā dzīvē. Pēdējos 20 gadus dzīvo un strādā Budapeštā.

Radošajā vakarā piedalīsies arī Ģ. Mandiča sieva – poļu literatūrzinātniece, filoloģijas doktore Gizela Čistai. Viņa ir 8 populārzinātnisko rakstu un eseju krājumu autore.

Vakara gaitā skanēs Ģerģa Mandiča dzejoļi ungāru, latviešu un krievu valodās.

Dalīties