Izdevniecība “Latvijas Mediji” laidusi klajā Maijas Krekles grāmatu “Melanholiskais valsis. Emīla Dārziņa sapnis par mīlestību”.  

Romāns ataino latviešu inteliģences dzīvi pagājušā gadsimta sākumā un tā lappusēs sastapsiet Raini un Aspaziju, Poruku, Blaumani, Virzu... Tomēr stāstījuma centrā ir Emīla Dārziņa dzīves ceļš, kurā tiek zaudēta gan mīlestība, gan draudzība, gan arī sacerētā mūzika. Emīls Dārziņš ir pats mīlētākais no mūzikas klasiķiem, skaņu burvis, kura sacerējumi rod atbalsi katra latvieša sirdī. Viņš bija cilvēks, kurā savienojās traģiski neparasta mākslinieka dvēsele un brīžam vieglprātīgi bērnišķa uzvedība. Mīlēts un lolots dēls, nelaimīgs un nesaprasts vīrs, ne sevišķi rūpīgs tēvs…Neatbildētas mīlestības un traģiskas nāves apzīmogotais komponista liktenis jau vairāk nekā simts gadus rada leģendas, rosina minējumus, liek meklēt atbildes…

1901. gadā Rīgā ierodas Pēterburgas konservatoriju nepabeidzis mūziķis un iemīl jaunu skolotāju. Diemžēl viņas sirds ir atdota citam. Cik parasts stāsts... Tikai tā varoņi ir neparasti - komponists Emīls Dārziņš, tulkotāja Marija Stalbova-Eglīte, rakstnieks, latviešu dekadentu vadonis Viktors Eglītis.

Maija Krekle: "Izlasot grāmatu, varbūt no Dārziņa tēla nobirs zelta putekļi, bet es ļoti vēlētos, lai viņš kļūtu lasītājiem par mīļu un tuvu cilvēku, kura traģiskās dvēseles neremdināmā sāpe būtu sajūtama aiz nebēdnīgā vieglprāša maskas."

Maija Krekle līdz šim sarakstījusi sešus romānus un trīs kultūrvēsturisku eseju grāmatas.

Grāmatas “Melanholiskais valsis. Emīla Dārziņa sapnis par mīlestību” atvēršanas svētki norisināsies 30.septembrī plkst. 16.00 LU Akadēmiskajā bibliotēkā Rīgā, Rūpniecības ielā 10.

Grāmata izdota, pateicoties Vidzemes plānošanas reģiona un Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālam atbalstam.

Dalīties