2019.gada 30. septembrī Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas konferenču zālē notika Maijas Krekles grāmatas „Melanholiskais valsis” atvēršanas svētki. Tos kopā ar rakstnieci rīkoja izdevniecība „Latvijas mediji”, kuras apgādā romāns ir iznācis. Pasākums bija kupli apmeklēts, autori viņas radošajos svētkos – jauniznākušais romāns par Emīlu Dārziņu ir Maijas Krekles desmitā grāmata – sirsnīgi sveica bibliotēkas kolēģi, radi, studiju biedri un draugi, izdevniecības darbinieki un citi viņas talanta cienītāji.

Pasākumu vadīja izdevniecības pārstāve Linda Rumka. Iesākumā vārds tika dots izdevniecības vadītājai Evijai Veidei. Viņa pastāstīja, ka rets ir gadījums, kad divu mēnešu laikā ir izpirkta grāmatas pirmā tirāža un jau nodrukāta otra. Tieši tā ir gadījies ar „Melanholisko valsi”, kura popularitāte lasītājos ir liela. Stāsts par Emīlu Dārziņu atklāj nezināmas lappuses gan komponista, gan viņa laikabiedru dzīvē, liekot iejusties aprakstīto cilvēku pārdzīvojumos. Grāmata ir par mīlestību, un tā ir sarakstīta ar lielu mīlestību, uzsvēra izdevniecības vadītāja.
Nākamā runātāja bija grāmatas literārā redaktore Dzintra Zālīte. Viņa pastāstīja par savu darbu pie romāna, par lielo gandarījuma sajūtu, ko tas viņai sniedzis. Pasniedzot dāvanu – krūzīti ar personālo veltījumu, Dzintra Zālīte atšifrēja tajā slēpto vēstījumu – Maija, Melanholiskais valsis, mūzika.
Tad tika dots vārds Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas direktorei  Ventai Kocerei. Viņa pauda gandarījumu, ka autore ir bibliotēkas darbiniece un ka svētki notiek tieši te. Ar lielu interesi V.Kocere gaida Maijas Krekles nākamo grāmatu, kas iznāks jau pēc mēneša – tā būs pagājušajā gadā klajā laistā romāna „Dzīvības spītīgie asni” otrā daļa.
Svinīgās daļas noslēgumā autore pastāstīja par savu ceļu pie Emīla Dārziņa. Viņas dzīve sākusies tur, kur komponista dzīve izbeigusies – Zasulaukā, Āgenskalnā. Daudzu materiālu apguve ļāvusi viņai dziļi iepazīt, iemīlēt un spilgti attēlot savus varoņus. Dārziņa, Marijas un Viktora Eglīšu tēli Maijai Kreklei ir tuvi joprojām, viņa vēl līdz šai pēcpusdienai nav no tiem atvadījusies.
Pēc svinīgās daļas viesi baudīja gastronomiskus priekus, bet autore saņēma ziedus, pateicības vārdus un sniedza autogrāfus.
 

Dalīties